jessicavahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

Oppositiopuolueista SDP, Perussuomalaiset, Vihreät ja Vasemmistoliitto on jättänyt välikysymyksen hallituksen suunnitelmiin muuttaa muun muassa työsopimuslakia rankalla kädellä. 

Yksi puhututtavimmista muutosesityksistä on alle 30-vuotiaiden määräaikaisuuden perusteen poistaminen. Kummastelu on hyvin ymmärrettävää, kun perusteet on heikot. On omituista työsopimuslaille, tai perustuslaille, että alle 30-vuotiaat voidaan asettaa näin eri asemaan ikänsä perusteella. Se sotii sitä ajatusta vastaan, että työelämässä kohdeltaisiin yhdenvertaisesti iästä riippumatta.

Eräs yrittäjäystäväni sanoi tästä keskusteltaessa, että hauskinta tässä onkin se, että yksityinen yrittäjä löytää kyllä lähestulkoon milloin vain syyn määräaikaisuudelle. Syytä nimittäin ei ole rajoitettu muuten kuin siten, että pitää olla perusteltu syy. Perusteltu syy on missä vain pienessä yrityksessä siis aika yksinkertaista löytää - julkisella sektorilla se ei ole yhtä helppoa.
Kun tämä ei tunnu olevan yrittäjille ongelma, miksi hallitus haluaa helpottaa yrittäjiä ratkaisuilla ongelmaan, jota ei ole olemassa?

Tällä hetkellä perusteettoman määräaikaisen työsuhteen voi solmia 12 kuukautta työttömänä olevan kanssa. Määräaika halutaan muuttaa 3 kuukauden mittaiseksi, joka on niin lyhyt aika, että lähestulkoon kehen vaan, alle 30-vuotiaaseen, voitaisiin tätä soveltaa. Jos mietitään ydinkysymystä siitä, että miksi tälläisiä lakeja ylipäätään työmarkkinoille tehdään, voidaan olla yhtämielisiä siitä, että sillä pyritään työllistämään. Perustavanlaatuinen ongelma vaan on siinä, että sillä pyritään työllistämään vain jokin tietty ryhmä, ei luomaan työpaikkoja.

Työllisyys on kääntynyt kasvuun ja nyt jos koskaan, on oikea hetki buustata sitä lisää. Kun yrityksillä pyyhkii hyvin, kyllä niitä työpaikkoja syntyy. Tälläisten näpertelyjen sijaan hallitus voisikin keskittyä todelliseen tekemiseen. Yhteisöjä ja yksityishenkilöitä tulee kannustaa kuluttamiseen ja työvoiman lisäämisestä tulee tehdä kannattavaa taloudellisemmin keinoin lisäämällä vähennysoikeuksia työnantajille ja poistamalla byrokratiaa. Pienyrittäjyydestä tulee tehdä entistäkin helpompaa. 

Kuulin jokin aika sitten, että eräs mainostoimisto palkkasi henkilöstölleen kokin. Kokki palkattiin tekemään ruuat, jotta työyhteisö olisi viihtyisämpi. Se, mikä yrittäjälle tuli yllätyksenä, oli että hänen piti pidättää vielä kaikilta työpaikallaan syöviltä työntekijöiltä ateriaedun verotusarvo palkasta. 
Kerrataan. 
Yrittäjä palkkaa henkilöstöä. Palkkaa yhden henkilön lisää. Maksaa henkilöstöstä ja nyt vielä uuden henkilön, kokin, palkasta veroja. Kuten myös työntekijät maksavat palkoistaan. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeeksi, vaan verottajalle pitää vielä tilittää työntekijöiden aterioistakin.

Mitä opimme? Voi tulla kalliiksi yrittää tehdä työpaikasta viihtyisä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jessica, hauska ja informoiva kirjoitus yhtä aikaa! :)

Tässä pieni "infopläjäys" asiaan:

"Välikysymys nuorten työehdoista jätettiin

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, perussuomalaisten eduskuntaryhmä, vihreä eduskuntaryhmä ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättivät tänään hallitukselle välikysymyksen nuorten työehdoista.

Välikysymyksen voi lukea eduskunnan [täältä]:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotV...

Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Saatuaan vastauksen välikysymykseen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään valtioneuvoston tai ministerin nauttimasta luottamuksesta."

Lähde:

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/valik...

Käyttäjän JukkaLaine2 kuva
Jukka Laine

Työllisyys ei ole kasvanut, Jessica (kiva tukka muuten). Työtunnit ovat samat kuin vuosi sitten.

Tilastot kertovat totuuden.
https://www.stat.fi/til/tyti/2018/03/tyti_2018_03_...
(Riviltä toimialat yhteensä)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuo on aika erikoista, sillä talous on kaiketi kasvanut yli 2 % ensimmäisestä kvartaalista 2017 vastaavaan v. 2018.

Kuitenkin työtuntien määrä on lisääntynyt 93 miljoonalla tunnilla vuodessa tämän hallituksen aikana. Tuo määrä vastannee yli 60.000 täyspäiväistä työpaikkaa tänä aikana.

Kehitys on hyvällä mallilla, mutta yksityisrahoitteisia työpaikkoja tarvitaan vielä vähintään 200.000 kappaletta vuoden 2007 tavoitteisiin nähden.

Mm. Meillä on nyt vientitase negatiivinen, kun se oli tämän hyvinvoinnin tasoa päätettäessä tavanomaisesti yli 10 miljardia plussalla.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla"

Ei synnykään työpaikkoja mutta tarkoitushan onkin luoda illuusio työpaikkojen synnystä äänestäjien hankkimiseksi.

Käyttäjän EnsioJauhiainen kuva
Ensio Jauhiainen

ei se ainakaan rahasta tunnu olevan kiinni että palkattaisiin nuoria tai täysikäiä tässä yksi esimerkki ..Lehtikunnas Suomen äveriäin mies, Antti Herlin tienasi vaatimattomat 620 155,039 € per arkipäivä. Antti maksoi veroja tuosta 4,7%. Suomalainen työtön saa henkensä pitimiksi peruspäivärahaa 32,68 €/arkipäivä. Veroja työtön maksaa mukisematta 20%.

Antilla menee viitisen sekuntia tuosta arkipäivästä, että hän tienaa työttömän peruspäivärahan verran. Mutta veronmaksukyky on vain neljäsosa siitä, kuin on työttömällä!

Melko hätkähdyttävää, eikö?

terveisin, enska

Jussi Rajaniemi

Antti Herlinin tulot olivat vuonna 2016 noin 2 950 000 €, eli noin 8070 €/päivä ja hänen veroprosentti oli 40,6, eli joka kuukausi hänen verotuloillaan elätettiin noin 100 työtöntä tai vaihtoehtoisesti 25 virkamiestä. Samalla hän johtaa ja on pääomistajana yrityksestä joka työllistää yli 55 000 ihmistä.

Kone Oyj maksoi veroja joka kuukausi 25 000 000 € euroa, millä maksaisi noin 25 000 ihmisen työttömyysturvan - eli lopeta se paskan jauhaminen ja ala toivoa että saataisiin tähän maahan 100 Antti Herliniä lisää..

Lähde:
https://verokone.hs.fi/henkilo/1956Herlin%20Antti%...

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Sdp on ollut vuosien saatossa kaikkien tempputyöllistämisten äiti.
Olisin toivonut, että valitsette seuranne paremmin.

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Niinhän se on, että kaikkia työntekijöitä pitää kohdella samalla tavalla iästä riippumatta. Säädetään siis kaikille sama etu, joka nyt on kaavailtu annettavaksi alle 30-vuotiaille.
SDP:n tai muunkaan vasemmiston työllistämistoimien varaan en paljon toiveita panisi. Sillä taholla kanta on lukkoon lyöty, mitään ei muuttaa saa. Sen seurauksia tässä nyt kärsitään. Olen muuten sitä mieltä, että aina kun joku työtön työllistyy, on syntynyt uusi työpaikka oli sitten kysymyksessä vanha firma tai jokin uusi yritys. Niin nyt vihdoin tapahtuu, ei se ole tilastokikkailua. Ompahan vaan tapa väheksyä aikaansaatua kehitystä samoin kuin sen jatkuva toistaminen, ettei hallituksella ole osaa ei arpaa alkaneen nousun aikaansaamisessa.

Toimituksen poiminnat