jessicavahtera

Somesensuuri ja sananvapaus

  • Somesensuuri ja sananvapaus

Eilen Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila sain bannit Facebookilta päivitettyään, että hänen mielestään miehet ovat miehiä ja naiset naisia. Tämä on hyvin yksittäinen esimerkki; onhan sosiaalisen median mielivaltaista sensuuria jatkettu jo jonkin aikaa.

 

 

 

Oli asiasta itsestään mitä mieltä hyvänsä, puheen ja keskusteluiden rajoittaminen näin mittavalla alustalla kuten Facebook, on vahva merkki siitä, mihin keskustelukulttuurimme on menossa. Vaikka Facebook on yksityinen palveluntarjoaja, jolla on oikeus vaikuttaa sisältöönsä ja käyttäjiinsä, siihen pyritään vaikuttamaan jopa EU:n tasolta maalaamalla kaikki eri mieltä olevat mielipiteet vihapuheeksi.

Lakiuudistuksessa on kyse siitä, että sosiaalisen median yhtiöiden on pystyttävä ennaltaehkäisemään ja estämään vihapuhetta sekä rauhoittamaan vihaan lietsomista. 

Facebook sanoi viestissään, että poistaa hyökkäävät julkaisut, jotka kohdistuvat ihmisiin rodun, etnisyyden, kansallisuuden, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen tai vamman perusteella.

Suomen perustuslaissa tuossa rotlassa on myös vakaumus mainittuna. Somesensuuri onkin nyt iskenyt erityisesti oikealla olevien mielipiteisiin, mutta se ei tarkoita, etteikö se voi kohdata myös vihervasemmistoa. 

Facebook tekee mitä tekee, mutta mitä teemme nyt me? Sallimmeko tämän, vai puolustammeko me suomalaiset yli puoluerajojen sananvapautta nyt, kun se näyttää olevan uhattuna? 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Tämän lehden sivuilla sananvapaus kukoistaa entisen omistajan siirryttyä takavasemmalle, ei kepuun.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mitä ihmeen vihanlietsontaa on todeta, etteivät miehet synnytä? Kun miehet eivät todellakaan synnytä.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Minä olen ulkoistanut sekä synnytyksen, että vastuun kauniimmalle sukupuolelle.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Antti Rinne toki kehoitti synnytystalkoisiin, mutta tuskin tarkoitti aivan tätä.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #4

Ei, se on ihan perusmies, kuten minäkin. Naisille ruusuja, teetä ja sympatiaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eikös tässä miehen synnyttämisasiassa ole kyse yhdestä yksittäisestä tapauksesta, eikä mistään niin merkittävästä ilmiöstä että miehet laajemmin alkaisivat synnyttämään, vaikka sukupuolen vaihdokset sinänsä ovatkin yleistyneet.

Eikö se nyt ole vähän arveluttavaa että tätä yhtä yksityistä tapausta ja nimenomaan tätä yhtä yksityistä miessynnyttäjää käsitellään niin laajalti mediassa.

Eikös tämä nyt ole vähän niinkun henkilön yksityisyyden suojaa koskeva kysymys.

Siinä mielessä on arveluttavaa että asian käsittely täällä US:ssä sallitaan.

Vaikka asia on tietenkin mielenkiintoinen ja juoruileminen yksityisten ihmisten asioista onkin koukuttavaa, ja sananvapaudesta meuhkataan ja sitä puolustetaan, on silti varsin arveluttavaa että tätä arkaluontoista yksityisasiaa puidaan tällä tavalla julkisuudessa.

Jos olisin mode, onneksi en ole, raapisin varmaan ensin pääni verille, mutta estäisin lopulta asian käsittelemisen palstallani, huolimatta niistä syytöksistä mitä varmasti saisin, koska rajoitan joidenkin juoruämmien sananvapautta juoruamisen osalta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Yksityinenpä asia hyvinkin. Ettei vaan nyt olis käyny niin, että juurikin tämä pariskunta on halunnut asian julkisuuteen? Saahan sillä julkisuutta asialleen. Ja varmaan on ihan ensimmäinen "yksityishenkilö", jonka asioita julkisuudessa esitellään?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Saahan sillä julkisuutta asialleen. Ja varmaan on ihan ensimmäinen "yksityishenkilö", jonka asioita julkisuudessa esitellään?"

Toinen asia on sitten se että onko tällainen "juoruilu" ihmisten yksityisasioista kovinkaan hedelmällistä keskustelua.

Kysehän on juoruilusta siinä tapauksessa jos henkilö itse ei voi osallistua, tai ei halua itse osallistua häntä itseään koskevaan keskusteluun.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #14

Eli olet sitä mieltä, että kun tämä perhe tulee itse julkisuuteen, ei heidän tapauksestaan saisikaan sitten keskustella. Olihan näissä jutuissa jopa setan ja kelan kannanotot, joten mielestäni kyseessä on yhteiskunnallinen asia, josta pitää saada keskustella. Toiset ovat vastaan, toiset puolesta. Tällä ei ole mitään tekemistä juoruilun kanssa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

"Tällä ei ole mitään tekemistä juoruilun kanssa."

En ymmärrä mitä varten pitäisi yksityisen ihmisen lapsensaantia käsitellä julkisesti, onhan se kumminkin aika yksityinen asia sentään. Varsinkin se tuleva lapsi on aivan viaton.

Mies on henkisesti mies, mutta fyysisesti nainen ja saa lapsen, so what.

Lasta ja hänen äitiään, tai tässä tapauksessä isää, joka on myös lapsen synnyttäjä, ei ole tarpeen käsitellä julkisuudesta, vaikka lapsen tekotapa varmaan kiinnostaakin ihmisiä, niinkuin "se asia" aina jotenkin kiinnostaa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Jos olen oikein ymmärtänyt tämä pariskunta on antanut haastattelun ainakin Lännen Medialle. Hyvin mahdollista että he ovat halunneet pysyä nimettöminä mutta näinkin vapaassa yhteiskunnassa se ei ole kovinkaan realistinen toivomus.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Arto, sanoit: "Eikös tässä miehen synnyttämisasiassa ole kyse yhdestä yksittäisestä tapauksesta, eikä mistään niin merkittävästä ilmiöstä että miehet laajemmin alkaisivat synnyttämään"

Paitti että mies EI synnyttänyt EIKÄ maailmanhistoriassa koskaan aieminkaan mies ole synnyttänyt! Näet se että jos joku nainen on kiinnittänyt itseensä tekomulkun ei tee (kyseisestä mielenterveys-) tapauksesta miestä. Etenkään kun kyseinen (mielenterveys-)tapaus vielä ei ollut poistanut kohtuaan (eikä siis pimperoaan). Eli tämä "mies" ei ole miestä nähnytkään. Sellainen kun ei ole edes se sen siittäjä - ainakaan haluistaan päätellen. Minäkään en ole nainen vaikka kiinnittäisin jonkun tekopimperon alapäähäni ja väittisin olevani nainen. Tosin kun en ole henkisesti sairas niin en sellaista edes tekisi.

Joo. Mutta nyt Huusko varmaan antaa mulle bännin kun olen taas tässäkin asiassa väärää mielipidettä? Mutta sellasta se on ku elää Orwellin 1984:ssä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Miihaili.
Pikkasen asiaton oli kommenttisi mutta toisaalta lienee totuus että asenteet muuttuvat niin hitaasti että ne eivät aikalaisia juurikaan koske.

Elikkäpä.
Siitä vaan roudaamaan raastupaan varsinkin vanhempaa väkeä jonka vankkumaton mielipide on että mies joka korjaa sukupuoltaan ei ole nainen vaan mulkuton mies.

Edellämainitun kommentin kuulin aikoja ennen tätä keissiä.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #35

Kromosomit määrittää sukupuolen. XX on nainen, XY mies. Sitä ei mikään muuta miksikään vaikka miten alapäätään operoisi.

Toki on näitä XXY ja XYY tapauksia myös mutta ne ovat poikkeuksia (n. 0.05% väestöstä). Tyypillisesti ovat myös hedelmättömiä (joskaan ei aina).

Eli summa summarum: kulttuurimarxistiset mielipiteet eivät muuta tieteellisiä faktoja. XX==nainen. XY==mies. mot

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Amerikkalainen yhteisöpalvelu on poistanut viestin joltakulta? Järkyttävää ja aivan tavatonta! Sananvapaus uhattuna!!

Oikeastihan Voutilalla on sama sananvapaus ja oikeus mielipiteisiinsä nyt kuin ennen viestin poistumista. Tapaus ei uhkaa sananvapautta tai perustuslakia yhtään sen enempää kuin tämän kommentin poistaminen uhkaisi. Kunhan nyt jaksetaan vaihteeksi uhrautua yhdestä mitättömästä tapauksesta, jonkalaisia tapahtuu varmasti tuhansittain päivässä. Vai miljoonia?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tai sitten tämän blogin ydin on Facebookin sijaan siinä ilmiantonappeja eri kanavissa hakkaavien porukassa, joille omasta maailmankuvasta poikkeavien mielipiteiden näkeminen on liikaa?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Tai sitten tämän blogin ydin on Facebookin sijaan siinä ilmiantonappeja eri kanavissa hakkaavien porukassa, joille omasta maailmankuvasta poikkeavien mielipiteiden näkeminen on liikaa?"

Facessa bannauspäätöksiä tehdään ilmiantopainallusten lukumäärän mukaan. Ei siellä aina ole edes suomenkielentaitoista, joka ymmärtäisi varsinaisesta asiasta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Facebook käyttää automaattista poistoa.

Feikkihenkilöllisyyksistä tiedän, että muuta tapaa ei ole kuin pyytää kavereitaan ilmiantamaan huijarin poistettavaksi suurella ilmiantomäärällä.

Ilmiantajat taisivat lukematta ilmoittaa julkaisun pois.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Laittakaa tonne Markille viestiä, ja otsikoksi voi laittaa, että me persut olemme nyt niin pahoittaneet mielemme. :)

zuck@fb.com

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ei kun mä alan vain napauttamaan ilmiantonappia Ritalan jokaisen kommentin kohdalla.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niinpä, ritalalla voisi ääni muuttua kellossa hyvinkin lyhyen ajan päästä, jos kaikki paukuttavat ilmiantonappia hänen kommenteilleen.

Mikä on juuri sellaista toimintaa, millä suvaitsevaiston terrori toteutetaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #24

Saa ilmiantaa, se on vaan mukavaa, se on niin vähän, mitä mä koskaan sinne kirjoitan, ett siinäpä on kyttäämistä :)

Ne ei johda ne ilmiannot mihinkään, katsokaas tavalliset ihmiset osaa kirjoittaa normaalisti, mutta persuilla on aina ongelmia tämän sananvapauden kanssa, mistähän kummasta se johtuu?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #31

Niin, kuvittelet sitten ihan tosissasi, että Facen jenkkisensorit ovat käyneet huolella läpi tekstin ennen bannaamista?

Kyllä ne tavisten kirjoitusten ilmiannotkin johtavat (ks. esim. Elkaman kommentti), jos vain joku keksii masinoida samanmieliset ilmiantotalkoisiin.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #32

FB tosiaan poistaa automaattisesti kaikki sellaiset viestit, jotka saavat riittävän paljon ilmiantoja. Ne FB modet (joista vain harva on aito ihminen - pääasiassa robotteja) ei edes osaa suomea lukea niin että ymmärtäisivät mistään mitään. Esim. jos riittävän iso joukko alkaa ilmiantelemaan vaikkapa yo. Ritalan FB päivitystä "onpa ikävän sateinen ja harmaa päivä" niin Ritala saa automaattisesti joko 1, 7 tai 30pv bännin "yhteisönormien rikkomisesta". Koska ei tykännyt päivän säästä!!!

Mm. rasmuslaisillahan on jatkuvasti tämä kampanja päällä jossa ilmiantavat väärää mielipidettä olevia ja kun tarpeeksi moni on niin tehnyt niin robotti laittaa käyttäjän FB-lomalle.

Mä itse sen sijaan en ilmiantele ketään. Saa ulostaa mitä haluaa, se kullekin sallittakoon. Paitsi... yhden kerran yhden trollin kyllä ilmiannoin kun se nimimerkki oli tehty vain ja ainoastaan siksi että pystyi lehtien uutiskommenteissa vittuilemaan ihan kaikille. Sellainen kun sotkee jo keskustelutkin jos ei ole oikeasti mitään asiaa. Tosin en ollut ainoa ilmiantaja siitä tapauksessa koska robotti poisti sen ulostukset. Joista osa oli eräille kommentoijille suunnattuja tappouhkauksia myös. Tosin tokko robotti niitä ymmärsi mutta ne varmaan sai aika monen siitä tyypistä raportoimaan?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Trans-laki on näköjään nyt niin "herkässä vaiheessa" ja ministeri Annika Saarikko niin mielellään ajaisi tätä lakia eteenpäin, jotta "miehilläkin" olisi mahdollisuus synnyttää, vaikka nämä miehet ovatkin sitä vain juridisesti ja heillä on samat XX-sukupuolikromosomit kuin muillakin naisilla.

Siksipä Voutilan puheet "synnyttämättömistä" miehistä ovat kerettiläistä puhetta näille "uudistusmielisille", joiden mukaan Suomen lainsäädäntö "laahaa" muiden pohjoismaiden perässä. Mutta onneksi on "fb:n yhteisönormit"... jolla keskustelua voidaan rajata ja jonka painopiste voidaan siirtää keskusteluksi sananvapaudesta.

Samasta syystä Susanna Koivulan oheinen artikkeli bannattiin hieman lähempää kuin fb:

http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/meidan-isi-syn...

Ja syy lienee tämä:

http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/2118/

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kyseessä voi myös olla ns. banni-ilkivaltaa. Pitääkin testata tätä facebookissa. Ilmoitan oman postauksen asiattomaksi. Epäilen ettei fb:llä ole resursseja tarkistella koko maailman postausten asiallisuutta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eipä taida Facebookin USA:n konttorista löytyä suomenkielentaitoisia sensoreita, joten eiköhän tämän sensuurin käytännön toteuttajat löydy näiden kotosuomalaisten joukosta. Kyllä sillä bannin hakkaamisellakin voidaan käydä toisinajattelijoiden kimppuun, mutta sensoriksi hakeutuminen se vasta makeaa on.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eikös näistä synnytystalkoista ole nyt esitetty oikein julkinen vetoomus varsin korkealta poliittiselta taholta.

Hyvähän se vain on jos nyt miehetkin osallistuu synnytystalkoisiin.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Onko poistettu postaus ja banni päälle vai pelkkä poisto?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila
Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Maailma muuttuu kaiken aikaa, mutta persuporukka se vaan ahtautuu omiin taistelupoteroihinsa. Leivästä viis, kunhan sirkushuveja riittää...

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Totta, maailma muuttuu. Mutta eläinlajien biologia ei muutu aivan yhtä nopeasti kuin poliittiset muoti-ilmiöt.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Terminologia on taas vastaavasti sitäkin helpompaa, ja se onnistuu vaikkapa 5-vuotiaalta. Kiitos Pepin tekemän "diagnoosin" kutsun itseäni mies-naiseksi. Kukaan ei ole pahastunut siitä, tosin osaan kai sitten sujuvasti väistellä persuaivoilla varustettuja.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#22
Juurikin näin.
Omiin poteroihinsa kaivautuvat persujen lisäksi myös muu oikeisto ja vihervasemmisto.

Politiikka on.

Timo Ala-Harja

Ihmisen biologia kun ei muutukaan muoti-ilmiöiden tahdissa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse odotan innolla uutta translakia. Jos sananmuodot lainsäädännössä on aivan liian poliittisesti korrektit niin minusta ja jostain juristista tulee hyvin rikkaita.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Facebook on yhä palveluntarjoaja jolla ei ole esim suomenkielistä osaamista. Olen itsekkin saanut bannit aivan normaalien asioiden puhumisesta. Jopa omakuvani oli kerran pornoa. Se riippuu siitä kuinka moni ilmiantaa jutun pahantekona.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vositko ladata sen kuvan tänne Usarin profiilikuvaksi :)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Miettikääpä merihevosten biologiaa.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000002644048.html

On aivan uskomatonta tavata noin primitiivisiä ihmisiä, ketkä eivät kykene ajattelemaan asiaa pidemmin ja se on surullista katsottavaa. Paskapuhetta te voitte kutsua meitä, mutta me suremme sitä, että te harhaluuloissanne voitte satuttaa sanoillanne.

Käyttäjän AnttiKukkola kuva
Antti Kukkola

Ei facebookilla mitenkään riitä resurssit tarkistamaan jokaista viestiä. Käyttävät automaatti postoa niinku Topi Rantakivi tuossa edellä sanoi.

Toimituksen poiminnat