jessicavahtera

Suomalainen on juntti

Kuulen usein, miten suomalaiset puhuvat itsestään vähättelevään sävyyn. Onhan se naurettavaa, miten suomalaiset seisovat metrin etäisyydellä toisistaan bussipysäkeillä, puhuvat niin sanottua ”rallienglantia” ja olemme juroja. Emme halua tutustua vieraisiin ihmisiin tai puhumme tuntemattomille korkeintaan säästä tai kysymme aikaa. Eikä suomalaisilla ole edes todellista omaa kulttuuria. Me olemme juntteja, jotka pukeutuvat huonosti, olemme epäkohteliaita ja tapamme ovat kuin keskiajalta, pelkäämme muukalaisia, ruokamme on vaatimatonta, vastustamme kaikkea uutta ja modernia emmekä oikein kunnolla edes rusketu. Juomme vielä kaljaakin, perkele. Paitsi että mikään tästä ei ole totta, tai jos onkin, se ei ole junttia kuin omassa päässämme.

Kävin Budapestissä muutama viikko sitten. En nyt yritä sanoa, että lyhyt viiden päivän matka olisi tehnyt minusta jonkinlaisen asiantuntijan paikallisesta kulttuurista – päinvastoin! Näkemykseni perustuu täysin maallikon huomioihin eikä ne ole mitään absoluuttisia faktoja.

Minua harmitti vietävästi, kun pimeyden vuoksi en saanut tilanteesta kuvaa, mutta näin Budapestin umpikortteleiden tunnelmallisilla kujilla hauskan näyn; noin 15 ihmistä seisoi bussipysäkillä katseet tiukasti kännyköiden näytöillä, metrin väli vieressä oleviin. Bussiin noustessa toistui hauska ”suomalainen” ilmiö; jokainen meni istumaan yksin penkille niin, että viereen jäi tyhjä paikka.

Monet suomalaiset ovat ujoja puhumaan muita kieliä, edes englantia, vaikka sitä onkin mahdollisesti opiskellut seitsemän vuotta, käyttänyt sitä satunnaisesti, kuullut sitä jatkuvasti elokuvista ja tv-sarjoista, musiikista ja peleistä. Ennen matkaa luin monesta eri lähteestä, että kuinka hyvää englantia paikalliset, etenkin nuoret, budapestiläiset puhuvat. En tiedä missä nämä englannintaitoiset unkarilaiset luurasivat, sillä itse en heihin juuri törmännyt. Tosin kommunikointi onnistui silti joka tilanteessa, vaikkakin sitten viittoen.

Olen aina kummastellut väitettä, että suomalaiset eivät juttele tuntemattomille. Tai ainakin sitä, että siinä olisi jotain kummallista. En minä huomannut, että unkarilaiset olisivat sen enempää kuin suomalaisetkaan tuntemattomille jutelleet niitä näitä tai bondailleet satunnaisten vastaantulijoiden kanssa viinilasin tai oluen äärellä.

Tästä onkin hyvä siirtyä aiheeseen olut ja ruoka. On totta, että Suomessa on paljon alkoholiongelmaa, sitä en kiistä, mutta tässä ei ole kyse siitä. Voitteko kuvitella, että Suomessa olisi useampi pikaruokala, josta saisi annoksen karjalanpaistia ja lounasjuomaksi tölkin Karjalan keppanaa? Tosin miksi kukaan haluaisi moista, kun naapurin lounasravintolan listalta löytyy eksoottisempia vaihtoehtoja tai toisesta paikasta saa mukaan jotain pikaista. Budapestissä en muista korttelia, jossa ei olisi myyty gulassia ja paikallista olutta – ja paikalliset söivät ja suosittelivat sitä. Saamarin hyvää muuten olikin!

Mielestäni suomalaiset ovat tyylikkäitä, kohteliaita, omaamme hyvät käytöstavat, emmekä pelkää muukalaisia sen enemmän kuin muutkaan. Kaikki ajatukset siitä, että olisimme jääneet ajassa jälkeen, tuntuvat hullulta. Monet julkisista palveluistamme käyttää nykypäiväistä tekniikkaa ja lainsäädäntöämme päivitetään jatkuvasti. Jos keskiaikaista barbaarista kulttuuria etsii, olemme täysin väärässä maanosassa.

Kuten tasavallan presidenttimme Sauli Niinistö sanoi; ”Haluan tuoda valokeilaan sen, että katsoisimme itseämme vähän uusin silmin. Olemme kohtuullisen vaatimattomia emmekä ylikorosta itseämme. Luulen, että se on vahvuus, mutta se ei saa tarkoittaa, että lähdemme aliarvostamaan saavutuksiamme. Päinvastoin, meidän täytyy käsittää, että tässä maassa on hyvä elää.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Olemme ystävällisempiä kuin kuvittelemme. Puhumme enemmän kuin kuvittelemme... ainakin Kuopiossa voit rueta puhumaan melkein missä tahansa, mistä tahansa, kenen kanssa tahansa.. ja ihan varmasti saat tarinaa kuultavaksi tai kuuntelevan korvan..

Onko oman maan vähätteleminen jonkinlainen suojausmekanismi.
ollaan niin paskoja ettemme pysty tämän parempaan? Olemme paskoja että tarvitsemme ohjeita muilta maita mitä tehdä? Olemme nii paskoja että tarvitsemme tänne uutta verta muista maista? Jne.?

Ehkä olemmekin vain niin kieroja että keksimme tekosyitä jotta emme tarvitsisi tehdä mitään. Emmekä voi syyttää tilanteesta itseämme, koska olemme jo valmiiksi niin paskoja..
Voimme sitten syytellä muita. ??

Käyttäjän jessicavahtera kuva
Jessica Vahtera

Ehkä kyse on vaatimattomuudesta. Tai siitä, että ruoho vaan näyttää vihreämmältä aidan toisella puolen, vaikka samat ongelmat siellä usein on.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Vaatimattomuudesta jos olisi kyse niin mei olisimme ylpeitä omista asioista jne.

Ehkä se on tuo vihreää aidan toisella puolella. Emme elä realimaailmassa vaan kuvittelemme että muualla on paremmin kaikki myös ihmiset.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän Jessika syytä muita vaan sanoo "me", eli monikon ensimmäinen persoonpronomiini. Minäkin olen suomalainen, mutta en kuulu Jessikan junttiporukkaan.
Kuopiossa ja Turus juttu luistaa sutjakkaasti, jollain Karjalan seuduilla ei saa suunvuoroa ehkä ollenkaan.
Kajaanin torilla viljelijät vastaavat parilla sanalla kysyttäessä, Turun kauppatorilla antavat perustteelliset selvitykset ja kalanvalmistusohjeet. Tampereen Tammelan torilla myyjä kiukkuisena kieltäytyi myymästä kun kehtaan epäillä hauen pyyntituoreutta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Legenda suomalaisten junttiudesta lienee peräisin niiltä, joilla on pakottava tarve korostaa omaa sivistyneisyyttään, kansainvälisyyttään ja ylipäätään paremmuuttaan suomalaisiin kanssaihmisiin nähden.

Toisaalta on ihan yhtä harhaista väittää suomalaisia tyylikkäiksi (melko lailla subjektiivinen asia muuten), kohteliaiksi tai hyväkäytöksisiksi. Meistä löytyy juntteja ja vähemmän juntteja ihan samalla tavalla kuin muista kansoista tai kansallisuuksista.

Käyttäjän jessicavahtera kuva
Jessica Vahtera

Ymmärrän pointtisi. Mutta ajattelin tätä tyylikkyyttä, kohteliaisuutta ja hyväkäytöksisyyttä suomalaisten mittareilla asiasta ja suurena kokonaisuutena. Eli jos suomalaiset pitää maltillista käyttäytymistä hyvänä käytöksenä, koruttomuutta tyylikkyytenä jne. hyvinä, niin mielestäni suomalaiset ovat siinä aika onnistuneita. Yleistystä tietysti, mutta omien havaintojeni mukaan.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Juuri tuota kirjoituksesi viimeistä virkettä presidenttimme sanoissa tarkoitan: Luottamusta ja kahdenvälisyyttä.

Kontekstissa juntti ei oikein sovi suuhuni; sen verran monta hienoa vävypoikaa minulla on, jos heitä myös tarkoitat! Muuten hyvä kirjoitus sinulta!

Käyttäjän jessicavahtera kuva
Jessica Vahtera Vastaus kommenttiin #7

Juntti oli sarkastisesti käytetty termi. Suomalaiset haukkuvat itse itseään usein junteiksi, mutta vaikea kuvitella, että ajoittain samoin käyttäytyviä vaikkapa budapestiläisiä haukuttaisiin junteiksi.

Nöyrin kiitos! :-)

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen Vastaus kommenttiin #8

Itseäni pidän vähän 'junttina'. Vuosi sitten tinkasin romaanimieheltä DLS:n Dallaksen hupparin kympillä päältä ja nyt keväällä tinkasin lentokenttähuijarilta hänen mukaansa jopa 700 euron kolme nahkatakkia 200:lla!

Ja minusta tuli herrasmies kertaheitolla. Aidot olivat nuo takit! Hyvä ja minuakin kolkutteleva aihe tämä!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Varastetun tavaran ostaminen on rikos.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jo Turkkuseen kun menee niin juttu luistaa vaikka kauppatorilla ihan eri lailla ko Tampereel.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Legenda suomalaisten introvertteydestä tulee ajalta kun valtaosa kansasta asui maaseudulla ja lähimpään naapuriin saattoi olla se muutama kilometri.

En tiedä kuinka paikkaansa pitävä tuo tarina tosin on. Pohjanmaalla ja lapissa näin vielä monin osin on ja silti itsekkin olen päässyt nauttimaan pohjalaisesta vieraanvaraisuudesta. Kovinkin metsäläinen ottaa vieraan vastaan kuin parhaimman ystävän.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Älypuhelin on ehkä "suomalaistanut" kaikki muutkin kansat käpertymään omiin ajatuksiinsa? Tein vastaavia havaintoja pari viikkoa sitten Manner-Euroopassa. Vähintäänkin oltiin nenä kännykässä, monissa tapauksissa myös napit korvissa, siis "paikalla, ei läsnä".

Mutta: olihan puhelin minullakin! Koska reissasin yksin, en loukannut ketään vaikka keskityin plaraamaan nettiä ja lähettelemään pikaviestejä kotiväelle. On tietysti syytä kysyä, kannattiko sen vuoksi matkustaa tuhannen kilometrin päähän.

Edes ruokailu ei saanut minua keskeyttämään kännykkäni käpälöintiä, vaikka ymmärsinkin siten alittavani alkeellisimmatkin käytösnormit. On vain niin peijakkaan houkuttelevaa napata kuva herkullisen värikkäästä ravintola-annoksesta ja singahduttaa se saman tien Suomeen pettuleipää pureskelevien sukulaisten kiusaksi!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siis suomettanut muuallakin kuin - ketkä nyt saksalainentoimittaja syytti sillä sanalla, en enää muista . Suomalaiset toimittajat ottivat sen auliisti käyttöön, ja Suomi suomettu yhä, milloin missäkin yhteydessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sanotaan niin, että suomalaisilta on tiheämmin asuttujen valtioiden kansalaisten normikäytökseen verrattuna puuttunut niin sanottu "urbaani tilannetaju" tai se on ollut vähäisempää. Tuo kattaa sekä kommunikaation, käytöksen sekä jopa pukeutumisen. Suomalaiset ovat kuitenkin muuttuneet kovaa vauhtia viimeisten vuosikymmenien aikana. Junttius alkaa olla katoava kansanperinne.

Unkari muuten on siinä mielessä huono vertailukohde, jos erilaisuutta etsii, koska me olemme sukulaiskansoja. ;)

Näin juuri tällä viikolla eräällä paikkakunnalla, joka ensimmäisen kerran vasta viime vuonna vastaanotti maahanmuuttajia, paikallisessa Lidl:n myymälässä jonossa kaksi nuorta somalin näköistä miestä. Heillä oli korit täynnä tavaraa. Olin heidä takana jonossa.

Oikealta puolelta saapui rollaattorin kanssa vanhempi mies ja hänellä oli rollaattorin päällä muutama ostos. Suunnatessaan jonon hännille kyseiset somalit koputtivat häntä olkapäälle ja viittoivat, että hän pääsee heidän edelle, koska heillä itsellään oli niin paljon ostoksia.

Vanhus ei ensin uskonut silmiään, että joku on niin huomaavainen eikä oikein olisi millään suostunut "etuilemaan", mutta pojat eivät luovuttaneet ja sitten hän meni kiltisti hänelle tarjotulle jonopaikalle. Itselläni oli myös vain yksi ketsuppipurkki ja sen huomatessaan samat pojat viittoivat minutkin ohitsensa. En ole moista Suomessa kyllä oikeastaan aiemmin kokenut.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jännä juttu, kun minä koen tai todistan tuollaisia kertomuksesi tapaisia asioita vähän väliä.

Tai sitten kertomuksesi oli suorastaan täydellinen esimerkki siitä, miten kerrotaan joku anekdootin omainen tarina, jossa sankariksi osoittautuu joku muu kuin suomalainen, ja päivitellään miten ei kyllä ikuna koskaan suomalaiset sellaista.

Käyttäjän jessicavahtera kuva
Jessica Vahtera

Tätä minäkin ihmettelen. Mä törmään päivittäin siihen, miten nuoremmat antaa vanhemmille tilaa ja on ystävällisiä ja kohteliaita.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #14

Näin itseni nuoreksi kokevana :-) koen kyllä säännöllisesti sitäkin, miten vanhemmat antavat nuoremmille tilaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainoa asia, josta en ole varma, oli kyseisten mamujen kansallisuus. Saattaa olla, että he olivat Lähi-Idästäkin.

Mutta vastaavassa tilanteessa en ole todellakaan nähnyt moista käytöstä Suomessa aiemmin. Sitä voi joskus tapahtua, jos miltei samaan aikaan on kaksi ihmistä tulossa kassalle ja ensimmäinen huomaa, että toisella on vain yksi ostos t.m.s., mutta tilanne, jossa huomioidaan etäisyyden päästä jonon takaosaan asettumaisillaan oleva vanhus ja varta vasten aletaan nähdä vaivaa hänen houkuttelemisekseen edemmäksi, oli kyllä premiére minulle. Ja lisäksi on huomioitava, että kukaan muu jonossa ei reagoinut asiaan millään tavalla.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #15

En minäkään kyllä ole törmännyt Suomessa juuri koskaan tuohon että kassajonossa annetaan etua sellaiselle jolla on vähän ostoksia - siis iästä riippumatta. Espanjassa tähän törmäsin muutaman kerran eli minulle annettiin etu kun oli vain joku yksittäinen ostos. Mutta toisinkin päin eli joku osoitti ystävällisesti haluavansa kiilata minut kun oli joku yksittäinen ostos. Suomessa ollaan totuttu pitämään siitä omasta ansaitusta paikasta kiinni. Se on siis suomalainen tapa.Selkeä ja hyvä tapa joka ei vaadi ylimääräistä kommunikointia. Mutta maassa maan tavalla.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #19

Minä törmään jatkuvasti tilanteeseen kassajonoilla, että vähemmän ostaneille annetaan tilaa. Niin teen myös itsekin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Vaikka yleensä on aikaa odotella, niin joskus harmittaa kun nuori ihminen ostoskärry täyteenlastattuna nopeakulkuisena kiilaa ittensä edellä minua jolla ostoskorissa on vain muutama tuote.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #15

Minä olen, vaikka käyn Suomessa vain noin neljä kertaa vuodessa.

Silmä auki siellä Lidlissä.

Suomessahan minäkin tuon käytännön olen oppinut. En Saksassa.

Tietysti suurissa kasvukeskuksissa ihmisillä on aina kiire. Lapsi hakea hoidosta, tärskyt Tinderin kautta tai hoppu takaisin töihin. Yleistäminen on aina väärin. Myös silloin, kun se kohdistuu kantaväestöön.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Meillä Tapiolassa kovan rakennusbuumin aikana on lounastunnilla aina paljon rakennusmiehiä ruokakaupan jonossa ja heillä on tavallisesti vain muutama ostos korissaan, samoin kuin koululaisillakin. Itse päästän heidät lähes aina ohitseni kun vain sen huomaan ja iloinen hymy on aina suuri palkintoni:) Eikä tämä minusta edes ole mitenkään poikkeuksellista toimintaa.

Joku aina vähän joskus kursailee, mutta pysyn tiukkana... Heillä kaikilla on lyhyet ruokatunnit, joten sen verran on aina eläkeläiselläkin aikaa odottaa. He nämä työtätekevät sentään maksavat meidän eläkkeemme, joten ottakaa vaan minusta mallia.:)

Mitä tulee juntti sanaan, niin otan sen lähinnä huumorilla ja kaikki joilla ei ole juuri silloin pukupäällä, niin ovat juntteja. - Ja minä olen tyttö:)

Eivät suomalaiset ole sen epäkohteliaampia kuin muutkaan maat Euroopassa, vain amerikkalaiset vievät hymyillään selvän voiton kaikista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #29

Minä olen likka. Tosin en ole aikoihin kuullut sellaista puhuttelua. Olisin otettu. Kelpaa se Mansen mummokin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#10

Fukushiman onnettomuuden yhteydessä järjestettiin tv:ssa ilta illan jälkeen tiedotustilaisuus. Ennen kuin puhuja (joku energiateollisuuden
johtomies tms)aloitti hän kumarsi syvään kuulijoita kohti. Ninusta se oli hieno ele, katselijoita oli miljardin verran, veikkaan.

Jaakko Paasonen

Minä taas näin maunulassa ,lidln/ Hki,kassajonosaa,kuinka yksi somalin näköinen asiakas kiilasi erään vanhuksen eteen ,koska tämä oli jättänyt, käytävän kohdlla ,"liikaa"välim.kassalla jo oleviin. Samaan aikaan toinen Somppu toi ostoksensä tälle kiilaajalle. Kun eräs vieressä ollut rouva siitä huomautti,alkoi melkoinen ählämöinti,joka jatkui vielä kassalta päästyään,
Kyseinwn vanhus siirtyi ählämöinnin aikana viereiseen kassajonoon,josta eräs suomalaisen näköinen pariskunta hänelle paikkansa luovutti.
Sopiiko em.tapaus mitenkään kuvioosi, jossa pointtina tuntuu olevan vain,näiden etuilijoiden ylistys?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Sopiiko em.tapaus mitenkään kuvioosi, joasa pointtina tuntuu olevan vain,näiden etuilijoiden ylistys?"

Olenko ylistänyt noita etuilijoita? Nyt olet kyllä aika pihalla. Koska tuo kuvailemasi episodi sattui Maunulassa, niin kyseessä ei millään muotoa voineet olla samat henkilöt. Mikä on logiikkasi?

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #39

Et sitten ymmartanyt tai halua ymmartaa,etta tarkoitin somalien nakoista kansanryhmaa,enka yksittaisia henkiloita.
Hyvaa kesaa ..ota iisisti.;-)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Nuo mainitsemasi asiathan ovat arvostelukysymyksiä. Ja kulttuurisidonnaisia.

Meillä ei ole small talk-kultturia. Ehkä sen sijaan small silence on ja ymmärrämme paremmin hiljaisuuden eri vivahteet. Tajuamme että vaikka tuo toinen ei pukahda hississä sanaakaan,niin hän ei ole se kuuluisa sarjakuristaja josta lehdissä kerrottiin. Savossa kai lienee small talkkia tai ainakin siellä ei toinna männä suoraan asiaan vaan ensin kierrellään ja kaarrellaan.

Ja se että emme puhu pysäkillä mitään voidaan kai ymmärtää myöskin kohteliaisuudeksi ja toisen yksityisyyden kunniottamiseksi. Onhan tässäkin paljon alueellisia eroja , esim. itä-Suomessa kyllä huastelleen tuntemattomillekin.

Mutta kyllähän monessa muussa maassa ollaan kohteliaampia ja muodollisempia, olin joku aika sitten Espanjassa yli puoli vuotta ja kyllä muodollisen kohteliaisuuden huomasi. Olihan se sellaista Suomesssakin muutama vuosikymmen sitten ja vanhoista elokuvistahan sen näkee. Jokainen voi valita haluaako sellaisen ajan takaisin vai ei.

Ollaanhan me kuitenkin sukulaiskansan Unkarin kanssa aika kärkeä itsemurhatilastoissa. Ainakin vielä 10 vuotta sitten Budapestin palolaitoksella oli aivan nopean toiminnan oma yksikkö joka kiiruhti paikalle kun joku hyppäsi Tonavaan joltain sen kauniilta sillalta.

Kun ajatellaan maamme sijaintia ja valon jakautumista eri kuukausien kesken niin paremminkin kai pitää ihmetellä että emme alkoholinhuuruisessa maanis-depressiivisyydessämme enemmän tapa itseämme tai lajitovereitamme.

Suomi on hyvä maa - varsinkin suomalaisille. Ja varsinaissuomalaisille perussuomalaisista puhumattakaan. :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... ymmärrämme paremmin hiljaisuuden eri vivahteet."

- Just! Minun luokituksessani karkea jako on piinallinen - rentouttava. Viimemainitusta paras esimerkki oli saunominen oman isäni seurassa, ja tasapistein ykköseksi sijoittuu saunominen omien poikieni kanssa.

"... pitää ihmetellä että emme alkoholinhuuruisessa maanis-depressiivisyydessämme enemmän tapa itseämme tai lajitovereitamme."

- Aikamoinen osoitus positiivisesta ajattelusta!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikista kansoista kenties japanilaiset ovat eniten fiksautuneet omiin kaavamaisiin käytös-, kohteliaisuus- ja kommunikaatiotapoihin. Siinä mielessä ainakaan heikäläisten urbaanipopulaatiota ei voi pitää "junttina", koska he ylläpitävät yksityiskohtia myöten täydellistä "sulkeisjärjestyssääntöä" erilaisine kirjottamattomine lainalaisuuksineen.

Mutta samoin kuin suomalaiset, japanilaisetkin kaipaavat omaa reviiriään ja haluavat sen myös toisille antaa. He kestävät puhumattomuutta ja hiljaisuutta seurassa kenties vielä paremmin kuin suomalaiset, joille on toitotettu jo hyvin kauan moisen käyttäytymisen "virheellisyydestä" amerikkalaisen kulttuurin vaikutuksen vuoksi. Kommunikaatio- ja käytösmielessä juuri japanilaiset ja jenkit ovat toistensa ääripäistä, suomalaiset hiukan lähempänä niitä japanilaisia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Suomalainen on juntti"

Tämähän on ilmiselvää kiihottamista kansanryhmää vastaan. Onneksi vaivauduit kirjoituksessasi paneutumaan asioihin hiukan perusteellisemmin, ja otsikon ennakkoluulo osoittautui virheelliseksi.

Voi olla, että tuollainen perusteellisempi tutustuminen voisi muuttaa käsitystä joistain muistakin kansanryhmistä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nimenomaan Jannelta haluan kysyä: eivätkö etniset erot kansanryhmien kesken kuitenkin vähäisyydessään ole täysin merkityksettömiä verrattaessa niitä kapitalistien ja työväen väliseen globaaliin, ikuiseen ja sovittamattomaan ristiriitaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos hän uskoo Marxiin, niin proletaarilla ei ole isänmaata.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #23

Yritinkin tehdä marxilaisen teorian mukaisen, ns. oikean kysymyksen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Eiköhän talousjärjestelmän ristiriita rupeaa kohta olemaan ilmeinen uskovaisimillekin?
Ns, vapaan kilpailun seurauksista esim.
http://margaretablafield.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...
Eilen katsoin puhelimeni käyttöohjetta,68 sivua + huijausviesti.
Tänään opiskelin sen käyttöä Mukanetin tuutorin avulla jolla on samalainen puhelin, yhdessä sitten pähkäiltiin kun puhelin ei totellutkaan tai sovelluksen lataaminen ei onnistunut ja milloin mitäkin merkkiä pitää käyttää samaan toimintoon.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tuosta on erilaisia näkemyksiä olemassa.

Marx ja Engels kehottivat Kommunistisessa manifestissa kaikkia maailman työläisiä liittymään yhteen. Ja tietysti he ajattelivat tällöin globaalia yhteistyötä, eikä eri maiden työläisten asettamista maajoukkueina toisiaan vastaan niin kuin nykyään tehdään kansainvälisen kilpailukyvyn nimissä.

Toisaalta esimerkiksi Kim Il Sung kirjoitti, ja tämä on edelleen Pohjois-Koreassa vallitseva näkemys, että joka kansan on toteutettava itselleen sopiva versio sosialismista ja varmistettava kansallinen itsenäisyytensä.

Noiden kahden näkemyksen ei välttämättä tarvitse olla yhteensovittamattomia, mutta koska tämä ei nähdäkseni liity puheena olevaan blogiin mitenkään, niin jätetään sen tarkempi ruotiminen toiseen yhteyteen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>"Suomalainen on juntti"

ooo

Niinpä niin…..ei ole kauaakaan kun suomalaisia yritettiin saada äänestämään mainostamalla ”vain mäntti jättää äänestämättä”.

Siinä valtiovalta syrji kansaansa, tosin joku kyllä lohkaisi että onko nahkaremmilläkin äänioikeus.

Jore Puusa

Mielestäni suomalaiset ovat tyylikkäitä, kohteliaita, omaamme hyvät käytöstavat, emmekä pelkää muukalaisia sen enemmän kuin muutkaan.
----------
En ole ilmeisesti sitten asunut Suomessa ja kuvannut täällä lähes 8500 haastttelua, koska en tunnist Suomea tuosta lauseesta. Tuo viittaisi joko lahden taakse tai jonnekin paljon kauemmas..
Lause on puolueen epätoivokampanjaa ennen romahdusta 4 prosenttiin..
Ja vielä kuummemmaksi lauseen tekee turkulaisuus. Missä ovat kohteliaat turkulaiset.
nimimerkki: " Turusta kotoisin oleva hämmentynyt".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Missä ovat kohteliaat turkulaiset."

Kui sää ny tommottis?

Jore Puusa

Noko mää en muist tai tiärä et misä niit olis? Raunistulas ei ainaka..eikä kyl paljo missä muuallakka.
Ko asus enste kakskymment vuat kerrostalos nii saatto joku alkka morjensta niinko armost. Ei enne.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Missä ovat kohteliaat turkulaiset."

Eksää tiärä, et aikanas suamalaine sivistys lähti Turust liikkel eikä ol koskan takasi tullu...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ku Stadin dorkin jäbä flyttas Åbuun ni kummatki mestat muuttu fiksummiks.

Jore Puusa

mahtoks sitä koskka ollakka siäl - kuha viinaa joiva

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #36

Turu linna seinäl mää näi kerra plakaati, misä kerrotti, kui mont ihmist siäl asu joskus jollai vuassaral ja toises plakaatis kerrotti, kui pal eri ruaka-ainei siäl kulutetti vuares. Siin ol olukki mainittun. Mää siit laski, et joka iikka joi kaks litra olut päiväs. Mahrettiinks siihe pääl sit enä paljo ruakka tarvitakka...

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #37

Eisunkka täs ol muutama turkulainen esil ny? Määki ole kuullu et nee kuali nuaren ko kaik liha ol tiinus tönkkösualas ja kaljaa vetivät aamust iltta. munuaise ja maksa poksaht.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuollainen alkuun kuvailemasi tilanne voi tuntua aivan todelliselta jos hengailee paljon persuporukoissa. Suomalaiset ovat tätä nykyä kansainvälisiä eurooppalaisia. Omaavat varsin liberaalin maailmankuvan, sivistyneet tavat ja hyvän kielitaidon. Ja sitten on nämä poikkeavat.

Jaakko Paasonen

Kuten kaikki turkulaiset ja Börje Uimonen. Niinkö?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minä osaan vaieta ruotsiksi, joten on ihan turha tulla syyttämään juntiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En usko, jollet pysty sitä todistamaan!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Senkun puhut vain teidän junttejen puolesta. Me, minä ja monet muut suomalaiset, juttelemme bussipysäkillä muustakin kuin säästä. Tänään ihmettelimme mitä varten on kaadettu harvinaisen kaunis haapa pysäkkiä vastapäätä kadun toiselta puolelta ja muutoinkin lähiseudun parhaimmat tukkipuut. Jos joskus haluan olla hiljaa kävelen vähintään viiden metrin etäisyydelle muista odottelijoista, olosuhteista riippuen tietenkin.
Minusta on hyvä että suomalaiset osaavat olla hiljaa hississäkin, eikä väkisin tartte ruveta säästä puhumaan jos muuta sanottavaa ei ole.

Käyttäjän HenriHolopainen kuva
Henri Holopainen

Saatiinko nyt vihdoinkin käsite JUNTTI - sanakirjoihin ?

Hienoa että joku ajattelee noin että jos toiset ei puhu suomea niin silloin itse on JUNTTI ?

Olen puhunut monien satojen ihmisten kanssa - enkä koskaan ole ajatellut että olen JUNTTI - jos ei muut ymmärrä minua / suomea !

Paljon olen jutellut englantilaisten kanssa - ja heille taas ei tuota minkäänlaista " junttiutta " vaikka eivät koko elämänsä aikana oppisi / puhuisi kuin äiden heille opettamaan kieltä !

Siis jos ihminen ei OPI elämässään kuin oman kielensä - niin mikä ihminen silloin on - koska JUNTTI minusta ei siihen taas ole hyvä sana !

Käyttäjän PasiKarlsson kuva
Pasi Karlsson

Mitäs me suomalaiset sanottaisiin, jos ruotsin ulkoministeri puhuisi julkisesti "persut ei persettä jaa" ?

Näinhän puhuu julkisesti Timo Soini !
Perussuomalainen junttiko ?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Onko Margot ehtinyt kauhistelemaan jo sitäkin? Kädet heiluu ja kauhea huuto päällä koko ajan.

Timo Soini on persoona, jonka puheita on vaikea kuvitella kenenkään muun puoluejohtajan suuhun.

Jaakko Paasonen

Typerä kommentti.Eihän härmäläinen perusjätkä näe ongelmana sitä,että jotkut eivät
"persettään jaa",vaan ongelma moisesta syntyy vasta sitten,jos/kun Suomenruotsalaiset,ja/tai
Ruotsin ulkoministeri,sitä alkavat,esim,Timo Soinilta vinkumaan.

rita casanueva

Onko kukaan huomannut etta keskustelussa kaytettavat sanat, ilmaisut esimerkiksi somput, mamut , áhlámóiminen ovat erittain rasistisia ilmaisuja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Käytin itsekin tuota "mamu" -sanaa yhdessä kommentissani hyvin neutraalissa mielessä lyhenteenä sanasta "maahanmuuttaja". Osittain myös siksi, että pyrin myötävaikuttamaan sanan neutralisoimiseen.

Toimituksen poiminnat