jessicavahtera

Rasistin arki

Aina siitä asti, kun liityin perussuomalaisiin, olen joutunut selvittelemään erinäisille ihmisille tarkoitusperiäni. Ihmiset, jotka ovat tunteneet minut vuosikausia, alkoivat epäilemään, että nyt siitäkin on tullut rasisti. Ystävyyssuhteita katkesi ja sain henkilökohtaisesti kokea suvaitsevaiston suvaitsevaisuuden.

Väärien mielipiteideni tultua ilmi sattui monia ilmiöitä. Yksi oli tämä edellä mainitsemani suvaitsevainen suhtautuminen. Nämä samat ihmiset, jotka huutavat erilaisuuden ja sananvapauden perään, eivät suvaitse vähääkään erimieltä olevia. Vihervasemmistonkin liitto on tosin ilmeisesti ratkeamassa saumoistaan, kun vihreiden oma media, Vihreä lanka, julkaisi entisen vastaanottokeskustyöntekijän kirjoituksen työskentelystä keskuksessa. Välitön reaktio tuli vähemmän yllättäen Dan Koivulaaksolta, joka syytti Vihreää lankaa siitä, että nämä vaikeuttavat antirasistista työtä. Totuus ja kokemusten kertominen siis hidastaa rasisminvastaista työtä. Jokainen tehkööt johtopäätöksensä tästä itse.

Jarmo Kedon blogissaan mainitsema rasistipallo on jo tuttu peli perussuomalaisille, jotka taitavat olla lajin moninkertaisia suomenmestareita. Luultavasti peli on tuttu myös henkilökohtaisessa elämässä ainakin perussuomalaisten jäsenille, mutta myös julkisesti maahanmuuttokriittisille ihmisille. Monen meistä arkeen kuuluu mielipiteiden pitäminen itsellään, jottei sosiaaliset suhteet kärsisi. Toista se on niillä, joiden mielipiteet ovat yleisesti hyväksyttyjä. Tietysti on myös rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat kirjoittaa ja puhua mielipiteistään avoimesti ilman pelkoa rasistin leimasta. Nämä ihmiset eivät edes vilkaise rasistipalloa päin.

Sitten on meitä, jotka eivät ole yhtä rohkeita. Kestää aikansa, että uskaltaa kyseenalaistamaan yleisesti hyväksytyt mielipiteet julkisesti ja usein se aika meneekin rasistipallon perässä juoksemiseen eli irtisanoudutaan rasismista kun syyttävät sormet osoittavat kohti. Ja täysin suotta.

Maahanmuuttopolitiikan kritisoiminen ja kansallismielisten arvojen kannattaminen ei vedä henkilön ja 1900-luvun alkupuolen natsien välille yhtäläisyysmerkkiä. Jos maahanmuuttopolitiikkaa ei saa omien kokemusten ja huomioiden perusteella kritisoida, niin minkä perusteella sitten? Mielipide- ja sananvapaus ovat uhattuina, jos ajatuksista puhuminen on sallittua vain luvan kanssa.

Pelko näkyy myös äänestyskäyttäytymisessä. Olen saanut paljon rohkaisevia viestejä äänestäjiltäni. Moni on kuitenkin myös sanonut, etteivät julkisesti uskalla kertoa äänestävänsä persua, koska pelkäävät leimautumista. Ilmiö on varsinkin eräille toimittajatuttavilleni tuttu. Median parissa työskentelevät julkisesti maahanmuuttokriittiset ihmiset ovat työpaikoillaan usein kuin Hitlerin reinkarnaatioita. Ja eipä mene kauaakaan, kun nämä ihmiset siirtyvät freelancereiksi työskentelemään yksinään.

Sama pätee itse mediaan. Jos media kirjoittaa maahanmuuttokriittisesti tai edes uutisoi mainiten maahanmuuttajataustan, se leimataan nopeasti valemediaksi. En yhtään ihmettele, että tulosta tavoitteleva yritys ei uskalla sohaista tätä ampiaispesää. Toisaalta tämä on vain jo totuttua vihervasemmiston toimintatapaa, mistä ei pitäisi enää yllättyä. Jos jokin fakta ei miellytä, tai sovi siihen arvomaailmaan, se olkoon valetta. Esimerkiksi rikostilastoilla ei ole mitään painoarvoa maahanmuuttokeskutelussa.

Jos se, että uskallan kritisoida maahanmuuttopolitiikkaa, tekee minusta rasistin, niin olkoon niin. Minä lopetan rasistipallon perässä juoksemisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä maahanmuuttopolitiikka kritisoisoit?

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Missä mielipiteen- ja sananvapauttasi on rajoitettu ja kenen toimesta? Olethan valtakunnallisessa mediassa nytkin uhriutumassa. Ehkä haluat näin uskotella vääryyttä tapahtuneen ymmärtämättömien äänestäjien houkutukseksi.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Tilanne ei onneksi ole vielä niin paha. Mutta oletko varma ettei syytä huoleen ole? Onko vihapuheen kieltämisestä käydyt keskustelut tyhjää puhetta? Onko kansanryhmää vastaan kiihotus kaikin puolin onnistunut laki? Tapaus Halla-ahosta voi kukin lukea itse, eikä kenenkään tarvitse "uskotella vääryyttä tapahtuneen".

Käyttäjän jessicavahtera kuva
Jessica Vahtera

Mielestäni tämän blogin tietyt kommentit kuvastavat hyvin sitä, miten tietyt porukat suhtautuu ko. asioihin kuten maahanmuuttokriittisyyteen ja perussuomalaisuuteen. Kerron henkilökohtaisista näkemyksistäni ja huomioistani --> se on huomiohuoraamista? Tuskin sanoisit näin, jos maahanmuuttaja puhuisi kohdatusta rasismista. Vai onko se ongelma vain silloin kun suvaitsevaiston puoli kokee syrjintää?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ainoita jotka uhriutuu ja itkee ovat suvikset mamujen puolesta.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Makkonen, ketäs ne se semmoset.? Unessasko näit?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Pitääkö teidän maailmassanne olla joko suvakki tai rasisti? Eikö tosiaan ole muita vaihtoehtoja?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Eiköhän tämän blogin idea ole juuri siinä, että "ääripäät" roiskivat noita leimoja kaikkiin niihin, jotka kehtaavat olla eri mieltä.

Käyttäjän jessicavahtera kuva
Jessica Vahtera

Ei. Puhun vaan juuri niistä. Toki on muitakin ihmisryhmiä.

Ilkka Huotari

Rasistipallon pelaaminen helpottuu, kun ensin määrittelee rasismin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vuosia sitten kyselin suviksilta miksi leimaatte kaikki maahanmuuttokriitikot rasisteiksi, sain vastaukseksi että ajatuksemme (maahanmuuttokritiikki) on jo lähtökohtaisesti rasistinen ja jos ei ole niin sellaiseksi se tulee muuttumaan. Mitään väliä ei ole vaikka vastustaisi elintasoshoppailua Saksasta, Ruotsista tai Uudesta-Seelannista, kaikki on rasismia.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Oletko joskus kysynyt joltakin jotakin, miksi ihmeessä?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #10

1.luokan maahanmuuttokriitikko

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kerropa julkisesti äänestäväsi ketä tahansa niin arvostelijoita riittää. Se ei tee mielipiteistäsi väärää tai kiellettyä. Uhriutuminen on siinä tapauksessa läpinäkyvää, lapsellista ja kertoo jostain ihan muusta.

On sitten eri asia miksi omia äänestysvalintojaan pitäisi julkisesti ainoina oikeina kailottaa. Miksi ihmeessä?

Jaakko Häkkinen

Tomi, maahanmuuttokriittisyys on leimattu "pahaksi" ja tiedät sen hyvin itsekin. Äärisuvaitsevaiston aivopesu on sikäli uponnut kansaan.

Käyttäjän jessicavahtera kuva
Jessica Vahtera

Se on totta. Arvostelu onkin eri asia. Mielestäni äänestyskäyttäytymisensä saa kertoa, jos haluaa, mutta en itse näe tarvetta sille. Tietysti voi kertoa tukevansa jotain puoluetta tai ehdokasta julkisesti.

Mutta minun pointti olikin enemmän siinä, että en minä ainakaan työpaikoilla tai muualla arjessa puhu poliittisista suuntauksistani. Perussuomalaisena se on vaikeaa. Vastaanotto on todella vihamielistä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tämä on jo kolmas perussuomalainen uhriutumisblogi tältä päivältä. Miksi teille on tärkeää vinkua ja kertoa kuinka suvaitsevaiset eivät teidän kantaanne hyväksy?

On täysin selvää, ettei maahanmuuttokeskustelu ole enää kovin virikkeellistä. Suurta maahanmuuttoaaltoa ei enää ole. Viranomaiset hoitavat asioita eikä maahanmuutto oikeasti ole tällä hetkellä mitenkään merkittävänä päivänpolttavana asiana Suomessa.

Nyt voisi etsiä ihan oikeitakin asioita, joista kantaa huolta. Tietenkään suutanne ei saa sulkea. Sananvapauden nimissä voitte jäädä kuoppiin ja huudella sieltä, kuinka ikävää on, ettei teitä ymmärretä. Ei näillä ulostuloilla ymmärrystä eikä hyväksyntääkään heru.

Ainoa ihmetystä herättävä asia on, että jokaiselle uhriutumisblogille putoaa edelleen kommentteja.

Juha Kuittinen

Niinhän tuota näytit kommentoivan, kuten minäkin- Ihme juttu.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Kai Niemeläinen siis vakuutat että uutta suurta maahanmuuttoaaltoa ei ole enää tulossa?

Käyttäjän jessicavahtera kuva
Jessica Vahtera

Toistan ihmettelyni: miksi omista huomioistani ja kokemuksistani kertominen on uhriutumista? Tottakai se on meille monelle vaikeaa, kun emme saa nähtävästi edes puhua näistäkään asioista ilman, että se on joko a) valetta tai b) uhriutumista. Puhuisitko todella noin, jos joku maahanmuuttajataustainen kertoisi kokevansa rasismia tai ketä vaan tulisi kertomaan, että häntä syrjitään jossain ympäristössä?

Maahanmuuttopolitiikka on isompi kokonaisuus ja kyllä siitä pitää voida edelleen keskustella. Ei saapuvat turvapaikanhakijat ole ainoa asia, mikä liittyy maahanmuuttopolitiikkaan. Katsos kun vielä saapumisen jälkeen käydään hakuprosessi. Hakuprosessin jälkeen tiedetään, että saako oleskeluluvan vai ei. Sitten alkaa kotoutuminen tai lähteminen. Tai ilman lupaa maahan jääminen. Jokainen noista kolmesta skenaariosta on edelleen poliittisten päätösten takana. Miten kotouttaminen hoidetaan, miten lähdöt toteutetaan, tai mitä ihmettä teemme laittomasti maassa olevien kohdalla.

Kiitos, kun kannat huolta, että onko meille tärkeitä aiheita. Niitä kyllä on. Kurjaa, että ihmettelet vain sitä. Voisitko edes harkita, että se voisi kertoa jotain siitä, että nämä esittämäni asiat ovat kovin yleisiä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Korkman kumppaneineen vauhdissa. Asiaa ei ole, mutta solvaamaan pitää päästä. Kertoo kyllä näistä kavereista enemmän kuin blogin kirjoittajasta. Omien kokemuksien ja tuntemuksien esille tuonti on lähinnä osoitus rohkeudesta. Näillä moppaajilla sitä ei ole.

Erilaista uhriutumista on täällä paljon. Jos tämä nyt oli sitä laisinkaan. Kunhan kirjoitti omista kokemuksistaan. Ei Korkmanni kavereineen kirjoita vastaavia heidän kirjoituksilleen. Miksi he ensinkään kommentoivat tätä tekstiä, jos se on pelkkää uhriutumista? Kysymys on vain heidän halustaan kiusata. Kiusaamisen kohteet valitaan huolella, kuten kiusaajaporukoissa yleensä.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Aikamoista teeskentelyä muutamilta kommentoijilta. Jos ei ole sitä mieltä että "suvaitsevaisuus" on se "yleisesti hyväksytty" linja ja "maahanmuuttokriittisyys" se "kyseenalainen" niin en tiedä missä todellisuudessa elää. Todella härskiä väittää että nämä olisivat mitenkään tasoissa. Tietenkin otanta on kaikilla eri, mutta joku raja siinäkin mitä sen perusteella sanotaan.

Sympatiat blogistille. Itsekin olen katsonut miten ihan peruskivat ystäväni muuttuvat vaahtoajiksi kun maahanmuutto mainitaan. Ei sitten viitsi ystävyyttä romuttaa sen takia, että saisin oman kantani sanoa. Ymmärrän että en ymmärrä politiikasta välttämättä niin paljoa, että sitä kannattaisi käyttää mielipiteenä henkilön persoonasta. Ikävää, että monet eivät tätä armoa vastavuoroisesti minulle suo.

Lassi Kainulainen

Asiaa kirjoitat tosi on näin kuten sanot.

Toimituksen poiminnat